4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 van 5 sterren (op basis van 261 reviews)
Uitstekend71%
Heel goed21%
Gemiddeld4%
Slecht1%
Verschrikkelijk3%

Aantrekkelijkere werkplek: organiseer regelmatig een teamlunch

Aantrekkelijkere werkplek: organiseer regelmatig een teamlunch

Betaald partnerschap met HEMA

Nu thuiswerken geen uitzondering meer is, worden kantoorpanden minder bezet. Dit is niet altijd naar de zin van de werkgever, die – ondanks de digitale communicatiemogelijkheden – het liefst zijn team fysiek tot zijn beschikking heeft. Er worden daarom veel recreatieve elementen aangesleept, zoals pingpong- en voetbaltafels. Een andere manier om de werkplek wat dynamischer en dus aantrekkelijker te maken, is het organiseren van een teamlunch op gezette tijden. Kleine moeite, veel plezier en in veel gevallen het gewenste resultaat: er wordt weer meer op kantoor gewerkt.

Voedzame lunch met koffie, thee, sappen en zuivel – en natuurlijk koffie

De enige investering hierbij zit hem in het (laten) klaarzetten van de voedzame lunch: broodjes met meerdere vegetarische en veganistische opties, salades, sappen en zuivel. Een koffieapparaat dat verse koffiebonen tot een smakelijk dagelijks ‘bakkie’ maalt, maakt de werkplek sowieso weer tot een trekpleister: goede koffie hebben veel werknemers thuis niet.

Uitnodiging versturen

De ingrediënten voor een teamlunch, net als de aankleding – denk aan een gezellig tafelkleed en een bloemetje – vormen al met al geen grote kostenpost. Het is verder een kwestie van een uitnodiging versturen met daarin een vrolijke verwijzing naar het belang van het samenzijn. Wanneer de werkgever deze lunch geheel verzorgt, zal veel personeel aanhaken en hier een kantoordag omheen plannen.

Neem de tijd voor de lunch: anderhalf uur is niet gek

Het is raadzaam om niet te veel op de klok te kijken bij deze teamactiviteit. In Zuid-Europa wordt voor lunchen twee tot tweeënhalf uur de tijd genomen. Dat valt niet te rijmen met het Nederlandse ritme, maar het karige half uurtje dat wij vaak hanteren is het andere uiterste. De pauzetijd verruimen, zeker voor gezamenlijke lunches, maakt een werkplek laagdrempelig voor notoire thuiswerkers. Anderhalf uur lunchen inclusief korte wandeling is niet irreëel in combinatie met flexwerken om ‘aan de uren te komen’: bijvoorbeeld ’s middags wat langer doorgaan. Dan kunnen er ook files ontweken worden.

Gespreksstof tijdens de lunch: hou het luchtig

De rol van de werkgever is tijdens de teamlunch niet leidinggevend, maar wel essentieel: hij ziet erop toe dat de gesprekken aan tafel vooral níet over werk gaan. Niet dat er politieke discussies gevoerd moeten worden: sport, het weer en opvoeding zijn veilige onderwerpen. Dan komen de hersens even tot rust. Daarna gaat iedereen met frisse zin weer aan de slag – samen en op kantoor.